Názor obyvatel místostarostu Chebu nezajímá, referendum o spalovně odmítl CHEB

09.05.2014 21:20

Občané nechtějí spalovnu na švedském vrchu v Chebu

Potvrdila to opět beseda s občany za účasti zástupců TEREA Cheb s.r.o. a MěÚ Cheb, 
která se konala v úterý 6.5.2014 v restauraci PAPÍRÁK na Švédském vrchu.
"Občané neodmítají možnost postavit spalovnu jako možný zdroj výroby tepla dodávaného do části  domácností. Občané však jednoznačně nesouhlasí s tím, aby toto průmyslové zařízení se značnými ekologickými vlivy a dopady bylo postaveno před okny domků občanů bydlících na Švédském vrchu v místě, kde je vhodné vybudovat např. zřízení chebské ZOO zahrady, nebo golfový areál. Pro Chebany přijatelnou lokalitou pro výstavbu spalovny je průmyslová zóna mezi dálničním tahem a Karlovarskou ulicí již mimo zalidněnou část Chebu, anebo využití vzniklého prostoru po zamýšleném odstranění bývalé výtopny v odlehlém nádražním prostoru. Obě náhradní lokality by byly podstatně méně trnem v oku chebským občanům a dokonce by výstavba v prostoru výtopny přišla i ekonomicky výhodněji...."

I takové návrhy padly z úst jednoho z účastněných občanů a tyto návrhy byly podpořeny téměř všemi přítomnými. 
Zástupci TEREA Cheb a města opět narazili na tvrdý odpor občanů, a to i přes opakované snahy zdůvodnit relativní  výhodnost projektu ZEVO - SPALOVNY.
OBČANÉ ODMÍTAJÍ VÝSTAVBU SPALOVNY NA ŠVÉDSKÉM VRCHU! 
A městští úředníci a představenstvo TEREA Cheb to musí brát vážně i přesto, že se jim nechce. 
LOBBY je LOBBY a pokud upřednostní chebští radní ZÁJEM PENĚZ před ZÁJMEM OBČANŮ, nebyl by to konec Chebanů, ale především KONEC NĚKTERÝCH CHEBSKÝCH ZASTUPITELŮ...

 

Názor obyvatel místostarostu Chebu nezajímá, referendum o spalovně odmítl

CHEB - 18.12.2013

 
Ilustační foto (brněnská spalovna)
Ilustační foto (brněnská spalovna)
Licence: Creative Commons, NefcoNordic_byFlickr

Pro mnohé obyvatele Chebu je zcela nepochopitelný přístup místní radnice, konkrétně místostarosty Bc. Tomáše Lindy, který na veřejném projednání kategoricky odmítl, že by k výstavbě spalovny na Švédském vrchu mohlo být vypsáno místní referendum. Přitom jde o projekt, který představuje velkou hrozbu pro životní prostředí i ekonomiku města, jak ukazují zkušenosti s podobným zařízením například v Liberci.

 

„Zhruba stovka lidí, kteří do auly Západočeské univerzity na projednání přišli, nevěřila svým uším,“ komentuje výrok místostarosty odborník na spalovny Matěj Man z Arniky. Radnice navíc zcela nedostatečně informuje o plánech na výstavbu spalovny odpadů společnosti Terea, v níž má navíc majetkový podíl.

„Obyvatelé Chebu jsou k líbivým prezentacím a slibům o levném teplu spíše skeptičtí. V průběhu veřejného projednání místní představili petici s asi 400 podpisy obyvatel lokality, kde má být spalovna postavena. Zaznělo také mnoho dotazů k nakládání s nebezpečným dopadem, který spalovna vyprodukuje a který v Karlovarském kraji není kam ukládat. Místní se obávají také neúměrného zatížení z nákladní dopravy, která se bude kumulovat s plánovaným obchvatem Chebu poblíž spalovny,“ popisuje dojmy z projednání Man.

Proces posuzování vlivu na životní prostředí se blíží ke konci a mnoho místních obyvatel o záměru nemá tušení. Místostarosta Chebu Bc. Tomáš Linda na veřejném projednání jednoznačně odmítnul možnost vypsání referenda k otázce spalovny. „V tu chvíli atmosféra povážlivě zhoustla a zdálo se, jakoby se pan místostarosta snažil obyvatele co nejvíce naštvat. Kdyby se prý občané měli v referendu vyjadřovat ke každé stavbě, nic by se nepostavilo. V sále zaznívala také kritika na organizátory veřejného projednání, protože většina místních prý nebyla o akci vůbec informovaná. Vyvěšení informace o projednání na úřední desce není dostatečné ani podle místních, ani podle Arniky,“ dodává Man.

dokumentace o hodnocení vlivů spalovny na životní prostředí také není dobře patrné, co se stane, až spalovna ukončí provoz. „Není jasné, jak bude provedena případná rekultivace či dokonce dekontaminace areálu a kdo jí zaplatí,“ přidává další nedostatek dokumentace Man. Arnika požaduje vydání nesouhlasného stanoviska se záměrem stavby spalovny.

Arnika upozorňuje na úskalí nové neobvyklé filtrační technologie, kterou investor zvolil a která již jednou selhala v kombinaci s technologií spalovny nebezpečného odpadu v Lysé nad Labem. „Už jednou jsme při pokusu o použití takzvaného 4D filtru viděli situaci, kdy se z oken spalovny valí temný dým,“ upozorňuje Matěj Man z Arniky (4). Chebská spalovna je také unikátní svojí malou kapacitou, což se příliš neslučuje s dosavadním tvrzením lobbyistů pro spalovny, že se ekonomicky nevyplatí stavět spalovnu menší než 100 tisíc tun spáleného dopadu ročně.

Investor i zpracovatelé projektu veřejně obhajovali potřebu spalovny komunálních odpadů v Chebu s kapacitou 20 000 tun spalovaného odpadu ročně. Společnost Terea, která stojí o vybudování nové spalovny, je ve spoluvlastnictví města Chebu. Projekt byl veřejnosti prezentován především jako nový zdroj levného tepla pro domácnosti.

 

 

 


Tiskový mluvčí: Vratislav Vozník, vratislav.voznik@arnika.org, tel. 222 781 471606 727 942

Další články a stanoviska k možné výstavbě chebské spalovny 

https://arnika.org/planovana-spalovna-odpau-cheb 

https://vary.idnes.cz/spalovna-v-chebu-podle-posudku-neovlivni-zivotni-prostredi-plh-/vary-zpravy.aspx?c=A131114_1999663_vary-zpravy_slv 

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-zacal-posuzovat-zamer-spalovny-odpadu-u-chebu 

https://www.rozhlas.cz/kv/zpravodajstvi/_zprava/1214312 

https://chebskadrbna.wordpress.com/2013/06/06/spalovna-na-svedskem-vrchu-v-chebu-nejiste-prinosy-pro-vsechny-jista-ztrata-nektere-chebany/ 

https://www.denik.cz/karlovarsky-kraj/projekt-spalovny-neusnul-pracuje-se-na-dokumentaci-20140315-0576.html 

Grafická úprava: Dr. Jaroslav Horák

 

 

 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode